L'atenció i l'activitat en els tirs lliures

Per FAB | 11/01/2016

L'atenció i l'activitat en els tirs lliures

És de tots conegut la importància del tir lliure en bàsquet de cara a la victòria. Malgrat que el valor de cada encistellada és únicament d'un punt, els avantatges d'aquest llançament són molt grans, ja que es realitza sense oposició de l'adversari.

Un jugador correctament entrenat ha de posseir una tècnica d'execució suficientment desenvolupada com per encistellar fàcilment gairebé totes les vegades. No obstant això, en la realitat, l'encert dels jugadors només arriben de forma excepcional per sobre del 80 o 90 per cent.

Sens dubte, les variables psicològiques són molt determinants en l'execució del tir lliure. De fet, alguns jugadors ens comenten que és un tipus de llançament "molt psicològic". Uns altres afirmen que no utilitzen la ment, sinó que la seva estratègia consisteix únicament a executar la mecànica que han consolidat prèviament. Lògicament, han de deixar el seu cap lliure d'interferències, que no deixa de ser una altra forma d'utilitzar la ment.

La concentració és producte de la gestió de dues variables: l'atenció i el nivell d'activació. Quan un jugador es concentra en el tir que ha d’executar, fa que la seva atenció se centri exclusivament en els estímuls que són rellevants per a aquesta tasca. A més, es troba en un estat d'activació prou alt com per tenir preparat cada múscul de cara a l'execució, però sense estar tibant.

A continuació exposem cinc estratègies pràctiques per a que els jugadors puguin entrenar-se en les diferents tècniques d’atenció i activació.

 

Pràctica 1. Atenció externa i reduïda

Situa’t en la línia de tirs lliures. Fixa’t en les ratlles de la pilota, en els petits puntets que li confereixen una textura rugosa. Observa cada detall de la pilota. Quan realitza això està utilitzant una atenció externa i reduïda.

 

Pràctica 2. Atenció externa i àmplia

Sense moure't de la línia de tirs lliures, fixa’t en el cèrcol, en el seu color, la seva base, la xarxa que penja d'ell, fins i tot en els elements que serveixen per subjectar la xarxa al cèrcol. Ara, intenta fixar-te únicament a l'espai buit que queda dins del cèrcol. Quan realitzes això també estàs utilitzant una atenció externa i reduïda. No obstant, ara observa conjuntament el cèrcol, la línia de fons, el fons que té darrere i les persones que estan al voltant. Tot alhora. La teva atenció és ara més dispersa, perquè és una atenció externa però àmplia.

 

Pràctica 3. Atenció interna i àmplia

Prova a situar-te correctament enfront del cèrcol. Si dividíssim per la meitat el teu cos fent un tall vertical, aquest tall estaria en línia amb el centre del cèrcol. Fixa’t en com el teu cos pot estar una mica més a la dreta o a l'esquerra, fins a arribar al centre exacte. Quan penses en la posició de tot el seu cos, estàs utilitzant una atenció interna i àmplia.

 

Pràctica 4. Activació fisiològica i congitiva

Descriu l'estat en el qual et trobaves en les següents situacions: quan t’has aixecat aquest matí del llit, quan un dia et vas sentir irritat per alguna cosa, quan tornes a defensar la jugada el més ràpid possible i en això et va la victòria o la derrota, i quan vas realitzar el millor llançament de tir lliure de la teva vida.
Probablement hauràs trobat diferències entre cadascuna d'aquestes situacions. Quan et vas aixecar del llit probablement estaves desactivat física i mentalment, mentre que quan defensaves, estaves en màxima activació. Observa que pots distingir entre el mínim i el màxim d'activació, i que les altres dues situacions poden situar-se en algun punt d'ell.
Nota: encara que en moltes ocasions resulta difícil de diferenciar, existeix un nivell d'activació fisiològica i un altre nivell d'activació cognitiva, que no són necessàriament paral·lels.

 

Pràctica 5

Llança 20 tirs i anota quin era la teva activació en cadascun d'ells. Observa com el teu encert és diferent en funció del teu nivell d'activació.

 

En termes generals, el psicòleg i l’entrenador poden ajudar a l’esportista a desenvolupar una tècnica de llançament en funció de la seva mecànica de tir i les dificultats de concentració. Cal assenyalar que utilitzar sempre la mateixa rutina de llançament l’ajudarà a millorar l'execució i l'encert.

Un consell per als esportistes: hauries d'establir un programa de treball mitjançant el qual enforteixi’s la confiança en tu mateix a l'hora de llançar tirs lliures. Gairebé ningú pot exercir tanta influència sobre la teva pròpia confiança com tu mateix, així que ja saps, els grans jugadors realitzen un nombre grandíssim de repeticions per aconseguir la victòria!

Tags: