GAUDIR.

"> GAUDIR.

"> GAUDIR.

">

10 receptes per competir en bàsquet

Per FAB | 06/06/2016

10 receptes per competir en bàsquet

L'objectiu principal de la competició (tinguis l'edat que tinguis), que moltes vegades s'oblida, és GAUDIR.

Si gaudeixo del que faig tinc un estat d'ànim POSITIU, amb ganes de saltar, jugar, em sento millor i amb més energies. Per contra, si no gaudeixo puc estar decaigut, sense forces, sense ganes i la pressió pot amb mi.

A més, un objectiu afegit que tampoc cal oblidar és l'APRENDRE. Que les equivocacions no suposin esdeveniments merament negatius, sinó que siguin oportunitats per aprendre i millorar. Sempre amb actitud positiva!

 

  • 1. És un esport d'EQUIP
   En el bàsquet és pràcticament impossible guanyar un partit sol, els companys existeixen per a alguna cosa. Estan aquí per donar-te suport i ajuda quan ho necessitis. Recorda, no estàs sol. Un equip unit i en harmonia té moltes més opcions d'obtenir bons resultats que un equip desestructurat. Pensa en el que pots aportar tu, en el que pots contribuir per al bon funcionament de l'equip i tracta sempre als teus companys com volguessis que et tractessin a tu.

 

  • 2. Treu-li partit a la pista
   Moltes vegades ens veiem obligats a jugar en camps en diferents condicions a les quals estem acostumats. És possible que el terra sigui de materials diferents, o que estigui en mal estat, les cistelles poden tenir diferències d'alçada, el cèrcol pot estar tort, pot ser que la xarxa estigui trencada o la pista pot estar a l'aire lliure.
   És important que busquem aspectes que t'agradin o amb els quals et sentis còmode. Si no en trobes cap, no et conformis pensant que és un desastre de pista, i que així no es pot jugar, ja que això et posarà en una predisposició negativa i pot jugar en contra teva a l'hora de competir. Per intentar reduir els efectes que el mal estat del camp pugui influir procura fer un bon escalfament, acostumant-te a les característiques de la pista el millor que puguis. Tingues en compte que els dos equips aneu a jugar aquí, i com més aviat i millor us adapteu el teu equip i tu, més opcions tindreu de competir com voleu.

 

  • 3. Atent al que et dius a tu mateix
   És un tema essencial. Què et dius durant l'escalfament abans del partit? I quan estàs a la banqueta veient als teus companys? I just abans que la taula t'autoritzi el canvi? I abans de tirar un tir lliure? Et dius coses positives o negatives? Tingues en compte que el cos és molt savi, i fa el que el cap diu, i si els teus missatges són “no puc... perdré... fallaré...sóc molt dolent...” és molt probable que tinguis males actuacions.
   Procura canviar aquests pensaments negatius per alguns més positius o neutres, que tu et creguis i en els quals confiïs, i que almenys et tranquil·litzin i t'ajudin a estar més centrat. Sembla alguna cosa molt complicada, però és qüestió d'entrenament i treball, com més ho facis, més fàcil et resultarà.

 

  • 4. Cada tir és diferent, cada jugada és diferent
   Si realitzes un tir i no surt com vols, i el falles, no significa que la resta de llançaments que facis hagin de sortir igual. Si fas una mala defensa, la següent no té perquè ser dolenta. Està a les teves mans canviar-ho.
   D'altra banda, si comences “en ratxa” i jugant molt bé, no convé relaxar-se. El partit és llarg i no cal baixar la guàrdia. És important estar concentrat jugada a jugada i pensar en el que cal fer a cada moment.
   Si hi ha alguna cosa que vols fer diferent o que creguis que pots millorar parla amb l'entrenador o companys, que t'ajudin i t'adrecin cap a on vols arribar.
   Aprofita els temps morts, els descansos o el temps en el qual estiguis a la banqueta per descansar i pensar què o en què has de centrar-te ara, deixa les coses que has fet bé i quines vols millorar i l'“anàlisi profunda” del partit per quan aquest hagi acabat i les pulsacions estiguin més estables.

 

  • 5. Si t'apareixen dubtes, no t'espantis. És normal
   Pensa que durant el partit no et trobaràs res que no t'hagis trobat entrenant. Confia en tu mateix, en els teus companys, en el treball, en l'entrenador, en els teus pares i amics. Confia sempre en tu, tens un equip recolzant-te, aprofita-ho, i presta el teu suport a tots els teus companys. Junts és com s'arriba més lluny, aprofita la força que dóna l'equip i aporta la teva pròpia als altres, a part de tu mateix.

 

  • 6. El partit no s'acaba fins que l'àrbitre xiula el final
   No et donis per vençut abans d'hora, lluita sempre fins al final. Aprofita totes les oportunitats que tinguis d'aprendre i millorar, encara que et pugui semblar que el partit no es pot remuntar, sempre es pot treure alguna cosa positiu, i acabar amb bones sensacions.

 

  • 7. Pressió... la justa
   Cuidat amb la pressió que posem sobre nosaltres mateixos o sobre l'equip. Les excessives ganes d'haver de fer-ho bé ens poden perjudicar i fer-nos perdre el control de la pilota, de la passada, perdre la concentració o afectar negativament als companys.

 

  • 8. L'àrbitre no és el teu enemic
   Els àrbitres no busquen perjudicar a un equip o a un altre. Són professionals fent el seu treball, i com a tals, mereixen que et dirigeixis a ells amb respecte i educació. A més, si la teva comunicació amb l'àrbitre és correcta i educada, hi ha moltes més probabilitats que pari esment al que li estiguis dient i ho tingui més en compte que si et dirigeixes amb ell a crits i improperis. A la llarga, aquest tipus de comportaments solament serveixen per perjudicar-te a tu i a l'equip.

 

  • 9. La graderia no juga
   Moltes vegades ens trobem en camps en els quals la graderia fa molt soroll, dóna ordres o insulta als jugadors o a l'àrbitre, i això pot posar-nos nerviosos. El partit ho juguen els jugadors, i està a la seva mà fer les coses com ells volen. Si t'arriben missatges negatius o que et desconcentren des de les graderies, procura ignorar-los, no parar-los esment. Ells no faran el tir lliure, no són els teus defensors. Centra't en el que passa dins del camp, i no fora.

 

  • 10. Segueix lluitant i intenta millorar
   No et fixis únicament en el resultat del partit, o en els punts que has anotat. Pensa en com has jugat, què has fet bé i què t'agradaria millorar en el futur.

 

Finalment... molta sort i sobretot, a GAUDIR.

Tags: