Un missatge pels pares

Per FAB | 14/09/2016

Un missatge pels pares

En l’anterior article parlàvem de la importància d’establir objectius abans d’iniciar la nova temporada. Doncs bé, ara que l’esportista ja té clar quins seran els seus objectius de treball, és important que els pares sàpiguen que per sobre de tot i dels objectius competitius, el 1r objectiu del seu fill/a ha de ser... gaudir amb allò que fa. Tant si el seu fill/a ha fet una bona competició com si no, el primer que ha de recordar és que està allà per passar-s’ho bé, gaudir de l'ambient de la competició i del que està fent.

El seu fill/a estarà nerviós davant la competició, és normal. El més important és que nosaltres com a pares no fem que aquests nervis s'incrementin. Si vostè també està nerviós, el seu fill ho percebrà, així que dissimuli tant bé com li sigui possible i tingui en ment que el primer objectiu per els pares que també es posen nerviosos ha de ser gaudir.

Respecti al seu fill si li ve de gust parlar de la competició o no... dóna-li el seu temps i escolta el que necessita.

Una de les qüestions que més ens demanden els pares és que poden dir als seus fills després d'una competició, i aquí tenim alguns aspectes a tenir en compte:

Quan les coses surten com un pensava. Si les coses surten bé, implica que hi ha hagut un pensament i sentiment positiu cap a elles. Si vostè ho té, comuniqui-li-ho al seu fill/a, ells han d'estar informats i saber què hi ha algú que confia en ell/ella i en les seves capacitats per afrontar la competició. De vegades, n'hi ha prou amb estar al seu costat perquè se sentin recolzats.

Quan les coses no surten com un planejava. Una mala finta, se li ha caigut la pilota, un bloqueig difícil, una mala passada... No ha competit tant bé com ell/ella sap, es notava desconcentrat... totes aquestes situacions poden passar-li a qualsevol. Recordi que el normalitzar aquests esdeveniments li treurà importància, i fer veure al seu fill/al fet que aquestes situacions poden passar-li a qualsevol, som humans i tenim el dret d'equivocar-nos i poder rectificar en futures ocasions. Pregunti-li, què pots fer de forma diferent? Depèn de tu?

Valori l'esforç i no solament el resultat. Eduqui al seu fill en la cultura de l'esforç i el treball. Moltes vegades la recompensa no és immediata.

Reforçar i assenyalar els punts positius que ha tingut el seu fill/a. Pregunti-li llevant importància als errors comesos. Aquests ja els parlarà amb el seu entrenador, ara necessita un pare / mare. Això no solament l’ajudarà a passar el mal moment, sinó que el motivarà en futures ocasions perquè adquireixi una actitud de lluitador/a davant les complicacions que es desenvolupin al llarg de la seva vida com a esportista i com a persona. Si no podem evitar el veure els punts negatius de les situacions, és millor que no els diguem i que ens limitem a escoltar o a estar al seu costat. Però no faci una llista de tot el que no ha sortit com ell/a esperava. No s'inventi coses per dir-li al seu fill/a.... Ells els coneixen igual que vostè els coneix a ells, saben quan està mentint!!

Eduqui amb l'exemple. Recordi que en les graderies estaran asseguts amb altres pares d'altres jugadors i el més probable és que el seu fill/a els estigui observant de tant en tant. Siguin pacients i demostrin una conducta exemplar, recordant que les mirades han d'estar posades en els seus fills, no en els pares. Hi ha molts esportistes, això pot donar lloc a comparacions, intenti evitar-les si sap que els seus comentaris poden arribar a ofendre a tercers. A vostè no li agradaria escoltar comentaris negatius de la vàlua del seu fill/a com a jugador i sobretot, no els hi digui al seu fill. Cal respectar al rival.

Gaudir és també per als pares. Si ha d'estar hores assegut en una graderia, pensi que a part de ser una oportunitat per veure al seu fill, també pot veure a altres jugadors, a companys del seu fill/a en acció. El gaudir de les proves i de la companyia d'altres persones és també la seva comesa com a pares. En el seu temps d'oci, encara que hagi d'estar en una competició, aprofiti a fer noves amistats, parlar amb altres pares i compartir opinions. Canviï el “haig d'anar a veure al meu fill/a” per el “vull anar a veure’l!!”, no ho vegi com un sacrifici, vegi-ho com alguna cosa que l’enriquirà a vostè tant com al seu fill/a.

I finalment...aprofiti cada minut de la competició tant com ho aprofitaria el seu fill o filla!!

Tags: