Àncora

Per FAB | 04/08/2015

Àncora

Avui volem donar una especial importància a una tècnica psicològica que hem estat treballant amb alguns dels membres de la Federació Andorrana de Basquet en les últimes competicions en les que s’han vist protagonistes.

Una de les tècniques que més vam treballar és la de les àncores. Les àncores són eines psicològiques molt importants que permeten a l’esportista obtenir o assolir un estat d’ànim adequat per les competències que requereixen.
Per establir les àncores de manera adequada, és necessari seguir els següents passos:

1. Seu còmode en una cadira, i si ho desitges amb els ulls tancats per poder centrar-te més en tu mateix. Pensa en una situació en la que t’agradaria sentir, ser o respondre de manera diferent, o simplement un estat al que t’agradaria accedir d’una forma més ràpida. En aquest cas desenvoluparé l’exemple amb el concepte de “seguretat”. Pot donar-se el cas d’un esportista que dubta enfront una determinada situació.

2. Quan s’hagi identificat el recurs a potenciar, escull una situació del passat en la que vas sentir seguretat, força, plenitud de recursos. De totes les experiències que et vinguin al cap escull la que més clara i viva sigui, la que el record sigui més intens.

3. El següent pas és l’elecció de les ancores. Recorda que poden establir-se en qualsevol canal sensorial (visuals, auditives, kinestèsiques), en aquets exemple fixarem una per a cadascun. En el cas de la kinestèsica buscarem alguna sensació que puguem associar al recurs, per exemple tocar o pressionar el canell, en un dit o en el genoll. Si escollim una auditiva pot ser una paraula, un “crit de guerra” que et diguis a tu mateix, sempre que vagi acord amb el sentiment, el to que utilitzem per a dir-nos la també influirà, el to ha de ser denotar seguretat i fermesa. Per el cas de l’àncora visual, es pot escollir una imatge evocadora. No és necessari fixar l’àncora en els tres caos. Fes la prova per tal que identifiquis el canal sensorial que millor et funciona.

4. Reviu l’experiència en la que et trobaves amb seguretat, força, ple de recursos, de la forma més intensa possible i associa-la a l’àncora que hagis escollit. El més important és fer l’associació en el moment de màxima intensitat de l’experiència, mantingues aquest estat el temps que creguis necessari. Una activació seqüencial i repetitiva de l’àncora pot ser d’ajuda per a fixar-les.

5. Una vegada establerta la relació, obre els ulls i realitza una prova per comprovar la unió entre l’àncora i el recurs. En cas de no aconseguir un resultat satisfactori realitza novament el punt anterior.

 

Recorda que l’ancoratge és una tècnica per augmentar les opcions emocionals, ara només et cal practicar

Tags: